Halki'den Yansımalar, Kartpostallarda Ada Sergisi

Sergilenen kartlar yaklaşık onbeş yılda Türkiye ve yurtdışında müzayedelerden toplandı. Aralarında nadir Ada kartlarının bulunduğu bu kişisel koleksiyon19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın ortalarına uzanan bir dönemi yansıtıyor. Koleksiyon, posta sisteminde taşınmak amacıyla basılmış kartlardan oluşuyor. Dolayısıyla sergide birkaç önemli fotoğraf dışında fotoğrafa yer verilmedi.

Küçük yerleşim birimleri için basılan kartpostal ve fotokartlarda çeşit bulmak oldukça zordur. Ön plana çıkan görüntüler genellikle manzaralar ve gösterişli yapılar olur. Sosyal hayata dair, özellikle insan teması içeren kartlar hemen hemen hiç basılmamıştır. Heybeliada için de bu durum geçerli...

“Öyle bir dönem düşünün ki, ufacık bir adada Hüseyin Rahmi romanlarını yazarken Nurullah Berk ilkokula gidiyor. Aziz Nesin henüz küçük bir çocuk… Rıhtımın hemen yanındaki Bahriye Mektebi’nde Nazım Hikmet ve Necip Fazıl üniformaları içinde öğrenim görüyorken Yahya Kemal ve Hamdullah Suphi okulun öğretmenlerinden…Sonraları yazları köşkünde dinlenmeye gelen İsmet İnönü… Tepedeki Ruhban Okulu ise, içlerinde şimdiki İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’un da bulunduğu birçok üst düzey din adamı yetiştiriyor...”

Son Düzenlenme Salı, 14 Ağustos 2012 10:36