Ulaşım ve Haberleşme

19. yy ortalarına kadar Adalar’a ulaşım yelkenli ve kürekli teknelerle, özellikle pazar ve piyade kayıkları ile sağlanıyordu. 1844’te buharlı gemiler çalışmaya başladı. Tarifeli seferlere iki yıl sonra 1846’da geçildi. 1851’de de Şirket-i Hayriye kuruldu. Adalılar'ın yaşamında vapurlar, kaptanlar, hatta çımacı ve biletçiler çok önemli rol oynadı.

Adalar’a çalışan vapurların tamamı Adalar Müzesi arşivinde yer alıyor, bir bölümü de sergileniyor. Şimdi seferden kaldırılmış olan tarihi vapurlardan çıkan objeler müzenin bu bölümünde sergileniyor. Bölümdeki video gösterim, 120 yıl öncesinin İstanbul’unun kent yaşamına tanıklık yapıyor.